Aceasta pagina este finantata de Uniunea Europeana prin Programul Phare
GASTROTRAIN – Programe de perfectionare pentru bucatarii si ospatarii din judetul Iasi


» Justificare:
Sector extrem de dinamic în contextul economiei românesti, turismul, în general, unitatile de alimentatie din cadrul acestui sector, în special, au un potential de dezvoltare extrem de ridicat, ca rezultat al cresterii veniturilor populatiei, al ritmului alert de viata si de munca, precum si al sofisticarii exigentelor consumatorilor privind produsele si serviciile din domeniu.

O treime din unitatile de alimentatie publica existente în Regiunea de Nord-Est se afla în judetul Iasi. Acestea resimt, ca majoritatea sectorului la nivel national, o lipsa acuta de personal specializat în meseriile de bucatar si ospatar. Faptul în sine are consecinte majore negative nu doar asupra dezvoltarii sectorului, ci si asupra evolutiei turismului intern si international.

Numarul mic al profesionistilor în bucatarie si ospatarie este consecinta, pe de o parte, a exodului international al fortei de munca, iar pe de alta parte, a unui învatamîntului profesional considerat depasit si cu atractivitate redusa, la care se adauga o oferta precara de formare profesionala de scurta durata, destinata perfectionarii bucatarilor si ospatarilor angajati în unitati de alimentatie.

Avînd ca punct de reper aceste premise, Asociatia PARTENER – GIDL a elaborat si deruleaza, în perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, proiectul GASTROTRAIN – Programe de perfectionare profesionala pentru bucatarii si ospatarii din judetul Iasi, finantat prin Programul Phare 2005 – Coeziune Economica si Sociala, componenta Promovarea învatarii pe parcursul întregii vieti prin calificarea si recalificarea fortei de munca.» Scop si obiective:
Scopul proiectului vizeaza promovarea competitivitatii si adaptabilitatii angajatilor din unitati de alimentatie din judetul Iasi prin acces la formarea continua, perfectionarea competentelor si întarirea disponibilitatii angajatorilor pentru actualizarea si dezvoltarea competentelor angajatilor.

Obiectivul proiectului are în vedere dezvoltarea si furnizarea a doua programe de formare profesionala pentru bucatari si ospatari angajati în unitati de alimentatie din judetul Iasi, orientate spre actualizarea cunostintelor si acoperirea deficitului de competente în raport cu noile cerinte ale posturilor si exigentelor de productivitate solicitate de angajatori.» Beneficiari si grupul tinta:
Grupul tinta al proiectului este format din bucatarii si ospatarii calificati care sînt angajati în unitatile de alimentatie publica din judetul Iasi (inclusiv în restaurantele din cadrul complexelor hoteliere).


» Rezultate preconizate:
 • 2 programe de perfectionare profesionala, adaptate specificului nevoilor de formare ale unitatilor de alimentatie publica din judetul Iasi, dintre care unul pentru meseria de bucatar si unul pentru meseria de ospatar
 • Instrumente de formare adaptate cerintelor de competente specifice perfectionarii profesionale a bucatarilor si ospatarilor: suport de curs pentru bucatari, suport de curs pentru ospatari
 • 80 de angajati din unitatile de alimentatie (dintre care 40 de bucatari si 40 de ospatari) participanti la cursurile de perfectionare organizate prin proiect
 • 64 de certificate de absolvire acordate cursantilor (dintre care, 32 pentru bucatari si 32 pentru ospatari) si recunoscute la nivel national de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse si Ministerul Educatiei si Cercetarii


» Rezultate obtinute:

Proiectul GASTROTRAIN si-a atins pe deplin obiectivele, rezultatele obtinute la sfârsitul perioadei de implementare fiind urmatoarele :
 • 1 laborator de activitati practice pentru bucatari si 1 laborator de activitati practice pentru ospatari complet echipate pentru derularea programului de perfectionare;
 • O echipa de formare pregatita sa raspunda prompt la cerintele de formare in meseriile de bucatar si ospatar;
 • 2 programe de perfectionare profesionala, adaptate specificului nevoilor de formare ale bucatarilor, respectiv ospatarilor;
 • Instrumente de formare adaptate cerintelor de competente specifice perfectionarii in cele doua meserii :
  • Brosura PERFBUC:
   • suport de curs pentru cursantii inscrisi la cursurile de perfectionare in meseria de bucatar,
   • ofera informatii specifice cu privire la aspectele teoretice ale meseriei de bucatar,
   • sprijina cursantul in aprofundarea bazelor teoretice permitându-i relationarea cu formatorul.
  • Brosura PERFOSP:
   • suport de curs pentru cursantii inscrisi la cursurile de perfectionare in meseria de ospatar,
   • ofera informatii specifice cu privire la aspectele teoretice ale meseriei de ospatar,
   • sprijina cursantul in aprofundarea bazelor teoretice permitându-i relationarea cu formatorul.
 • 85 de beneficiari au participat la cursurile de perfectionare in cele doua meserii, pe care le-au finalizat;
 • 80 de certificate de absolvire, recunoscute la nivel national de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei si Cercetarii, au fost obtinute in urma examenelor de evaluare a cunostintelor teoretice si a probelor practice, de catre 42 de bucatari si 38 de ospatari.


» Ecouri in mass-media:

Cele doua programe de formare derulate in cadrul proiectului, precum si examenul de absolvire al participantilor s-au bucurat de o atentie deosebita din partea mass-media locale si regionale, care au relatat in ample articole de presa si in programele de stiri televizate despre aceste subiecte. Au scris si au difuzat informatii despre proiect cotidianul regional “Evenimentul” (“Ochii se bucura, stomacul cinta de placere”), cotidianul local “Flacara Iasului” (“Examen in arta culinara, la final de proiect”), precum si postul local de televiziune TeleM (“Examen pentru bucatarii Iasului”).

1. Examen in arta culinara, la final de proiect
Autor: Alina AGAVRILOAIE
Data publicarii: 17/12/2008
Sursa: http://www.flacarais.ro

Poza examen
Asociatia Partener a derulat pe parcursul acestui an proiectul "Gastrotrain - Programe de perfectionare pentru bucatarii si ospatarii din judetul Iasi", adresat angajatilor din unitatile de alimentatie publica din Iasi. La cursurile care au fost organizate in cadrul proiectului au participat 80 de persoane.
"Prin acest proiect ne-am propus sa promovam competitivitatea si adaptabilitatea angajatilor din unitatile de alimentatie prin acces la formarea continua. Am avut in vedere, astfel, dezvoltarea si furnizarea a doua programe de formare profesionala pentru bucatari si ospatari", a declarat Catalin Ilascu, presedintele asociatiei. El a mai precizat ca, prin acest proiect, organizatia a reusit sa sensibilizeze angajatorii cu privire la un drept al angajatilor, acela de perfectionare, si in acelasi timp sa creeze un mediu de socializare intre profesionistii din domeniu.
Bugetul proiectului, in valoare de 75.000 de euro, a fost sprijnit, in proportie de 80%, din fonduri accesate prin intermediul Programului Phare 2005.
Delicatese dupa pofta inimii

La finalul proiectului, timp de doua zile, concurentii si-au etalat cunostintele si deprinderile in arta culinara, incercand sa demonstreze comisiei de examen ca sunt adevarati maestri in domeniu. In ultima zi de examinare, la proba practica, participantii s-au intrecut pe ei insisi, realizand platouri deosebite, frumos decorate si aranjate, comisiei fiindu-i greu sa decida care sunt cele mai deosebite. Bucatarii s-au orientat spre alimentele cu o valoare nutritiva ridicata si una calorica scazuta, in acest sens preparatele din peste fiind foarte apreciate. De cele mai multe laude s-a bucurat platoul cu fructe de mare, realizat de un bucatar al restaurantului Grand Hotel Traian, dar nici rezultatele bucatarilor de la Steak House, care au pregatit un somon prajit cu garnitura de cartofi si un platou cu gaspachio, file de pese cu cocktail de legume si pere umplute cu crema de legume nu au fost mai prejos. Alte preparate de succes au fost cele din curcan umplut cu orez, legume si miez de nuca cu garnitura din cartofi si broccoli sote, sushi cu sos wassabi, unul picant si altul de soia. Indiferent de meniul ales pentru examinare, pre;edintele comisiei, Violeta Nuta, a fost impresionata de prestatia fiecarui concurent. Astfel, bucatarii au pregatit pentru iubitori un platou cu piept de rata in sos cu fructe de padure, un duet de peste si un cotlet impanat. "Pentru noi e foarte important acest curs, chiar daca nu toate restaurantele cer aceasta calificare. Noi am participat la acest curs pentru a castiga incredere in noi, in calitatile noastre, pentru ca dorim sa ajungem cat mai sus. Avand in vedere ca anul viitor ghidul Michelin vine si in Romania, speram sa reusim performanta de trei stele Michelin. Trebuie insa avut in vedere ca aceasta reusita nu se poate realiza daca restaurantele nu sunt si ele high class", au declarat Vlad Ciocan si Ionut Turlea, sef bucatar si bucatar la Steak House.

2. http://telem.telem.ro/telem/arhiva_flv/arhiva.htm?flv=2008/12/15/bucatari

3. Ochii se bucura, stomacul canta de placere!
Autor: R.Sofian
Data publicarii: 16/12/2008
Sursa: http://www.evenimentul.ro

Ochii
Pret de doua zile, Restaurantul "Belvedere" din Bucium este gazda unui de-a dreptul "indecent" regal gastronomic. Peste 40 dintre bucatarii afiliati celor mai cunoscute unitati de alimentatie publica dau aici gustativul examen de absolvire a unui curs de perfectionare inovator. Este vorba de proiectul Asociatiei "Partener" din Grupul de Initiativa pentru Dezvoltare Locala, finantat prin fonduri PHARE si intitulat Gastrotrain. Acesta s-a derulat in intervalul iulie-decembrie si a aliniat la start 80 de angajati bucatari si ospatari.
Printre unitatile participante s-au numarat complexele hoteliere Traian, Moldova, Amadeus, Popas Pacurari, Castel Medieval, dar si o serie de pizzerii cu planuri mari in elaborarea rafinata a viitoarelor meniuri. "O treime dintre unitatile de alimentatie publica existente in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est se afla in Iasi. Din cauza exodului international al fortei de munca, acestea incep sa resimta lipsa personalului calificat, iar dezvoltarea sectoriala in sine nu are nici ea de cistigat. Le-am propus un curs de specializare gratuit menit sa improspateze competentele participantilor in elaborarea si prezentarea ambiatica a produsului final. Evaluarea a avut loc si la nivel teoretic, pret de 20 de ore, dar am pus preponderent accentul pe practica prin alocarea a 60 de ore. Cum inititiva a captat interesul si s-a bucurat de un real succes, cel mai probabil vom continua pe linia unor proiecte asemanatoare", a aratat dl Catalin Ilascu, presedintele Asociatiei "Partener".

Un amanunt important este acela ca diploma primita vine sa le deschida usa candidatilor spre o noua etapa profesional ierahica, este recunoscuta in UE si are girul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
Ieri, o prima transa a virtuosilor bucatari a sustinut examenul. Comisia, formata din reprezentanti ai liceelor Economic 2 si de Comert si Turism, a reusit sa mentina ridicata stacheta evaluatorie, in pofida argumentelor pro de la nivelul papilelor gustative. Prezentarea individuala trebuia sa includa precizari despre procesul tehnologic intreprins, categoria de preparate, vinul sau bautura direct asociata sau valoarea nutritiva.
Si, daca viul grai a dat ceva batai de cap, practica a vorbit de la sine si n-a omorit pe nimeni, ba dimpotriva. Pentru ca sau tocmai pentru ca n-a existat o tematica stricta, bucatarii si-au facut culinar de cap. La o prima ocheada te impresionau formele si valul de culoare: de la feeria albastra a unui crap monumental flancat de aspic tricolor la lebedele diafane cu penaj de spuma de icre sau sculptate in mar. Luminarile, servetele impaturite dupa principii origamice si carafele cu vin sec, spumant sau rose au punctat tezele cu subiect unic la... gastronomie. Printre numeroasele capricii culinare s-au invecinat pacifist pasta de brinza cu struguri si portocale, sufleul cu spanac, platourile fantezie cu antreuri reci, rulada de salau cu pasta de masline, ouale de prepelita in aspic, cotletul de porc cu fructe, cosuletele de cartofi cu legume, dar mai ales pulpa de miel umpluta cu cirnaciori de mistret.

Desi nu a intrat in detalii, din motive psiho-pedagogice evidente, juriul a admis succesul la finalul primei runde de evaluari si dupa testarea in sectiune (spre degustare) a produsului. "Per ansamblu, Iasul se poate lauda cu bucatari la inaltime. Cunosc si pun bine in practica asocieri pretentioase de materii prime, au fost sortimente variate si s-a tinut cont de ritualul prezentarii si de ambient. De altfel, in conditiile unui segment tinta, ale unei clientele mult mai avizate in acesti ultimi ani, ale carei standarde au crescut gratie deschiderii europene, este important sa nu se uite aceste elemente adiacente", a conchis dna Adriana Parvu, presedinta comisiei. (R.Sofian)» Galerie foto: